Verksamheten

Bakgrund

Förskolan Norsen grundades 1989 av föräldrar i Norsesund som ville säkerställa bra barnomsorg för sina barn i deras närmiljö. Norsen drivs sedan starten som ett föräldrakooperativ. Sedan 1996 drivs verksamheten i ett mindre, nybyggt hus väl anpassat till förskola. Förskolan hör till Lerums kommun, men välkomnar barn både från Lerums och Alingsås kommun.


Vi som arbetar här

Ingrid Palmér Martaeng, Skolchef, rektor & förskollärare (Tjänstledig)
Lina Malmqvist Winge, Barnskötare, ställföreträdande rektor & skolchef
Frida Fälthammar, Förskollärare
Pernilla Jacobsson, Vikarierande förskollärare
Sabina Svensson, Barnskötare
Carina Nyströmme Kisch, Kokerska
Ulla-Carin Lorentzon, Visstidsanställd deltid/vikarie, outbildad
Tova Lindskog, Visstidsanställd deltid/vikarie, outbildad


Den pedagogiska verksamheten

Förskolan Norsen kännetecknas av småskalighet och närhet. Vår pedagogiska verksamhet utgår från läroplanen. Vardagen genomsyras av lek och lärande. Leken är en central del av barnens liv där de utforskar, bearbetar intryck, kommunicerar samt upptäcker förmågor och intressen. I leken får barnen möjlighet att utvecklas socialt, känslomässigt, motoriskt och intellektuellt. Vi pedagoger stödjer och inspirerar barnen till utveckling genom ett medvetet pedagogiskt förhållningssätt. Verksamhetens innehåll bygger på läroplanens mål och riktlinjer, bl.a. när det gäller arbetet kring demokratiska värderingar, utveckling och lärande samt barns inflytande mm. Varje år väljer vi ut två mål att fokusera extra mycket på. Dessa redogör vi för i vår verksamhetsplan. Målen väljer vi utifrån aktuella behov i barngruppen eller saker vi ser behöver utvecklas i verksamheten. Vi utgår från barnens intressen, observationer av barngruppen utifrån vår likabehandlingsplan och reflektioner i arbetslaget. Vi inspireras också av den lokala konstvandringen som vi brukar delta i varje höst. Vårt riktmärke är att ha ca 18 barn i åldern 1-6 år inskrivna på förskolan. Barnen är indelade i tre grupper för att kunna anpassa upplägget på aktiviteterna som bland annat är utflykter till skogen, skapande, musik/rörelse och språk/matematikstunder. Vi arbetar tematiskt med en tydlig röd tråd som löper genom hela verksamheten och läsåret. Vi väver in våra verksamhetsmål och våra gruppaktiviteter i en för barnen lustfylld och engagerande kontext; ofta med hjälp av sagofigurer. Ett exempel på detta är att jobba med mångfald med hjälp av Mamma Mu och Kråkan. Barnen brukar en gång per termin få ta med sig figuren hem över helgen och berätta för kompisarna vad de varit med om. Detta bl.a. för att stärka länken mellan hemmet och förskolan för barnen.


En dag på Norsen

08.00 Samling
08.15 Frukost
09.00 Temaarbete/Grupper/Utevistelse
11.00 Samling
11.15 Lunch
11.45 Sovvila för de som behöver och sagovila övriga lek ute eller inne
14.00 Samling
14.15 Mellanmål
14.45 Lek ute eller inne


Kost

På Norsen lagas den mesta maten från grunden av förskolans kokerska. Stor vikt läggs vid ekologiska val och närproducerat.


Inskolning

Före inskolningen börjar är det bra om ni hälsar på på förskolan, kanske leker på gården några gånger (det går bra även kvällstid och helger), så barnet blir bekant med miljön.
Det är också bra att försöka få in barnet i någorlunda rätt dygnsrytm beroende på vilka tider hen ska gå på förskolan, t ex så har vi lunch kl. 11.15 och därefter vila.
Varje inskolning och förskolestart är unik!
Räkna med minst 2 veckor till inskolning. Under dessa veckor ska någon av vårdnadshavarna finnas tillgänglig på nära håll. Första dagarna är ni med här en kortare stund på förmiddagen tillsammans med ert barn. Därefter lägger vi upp ett individanpassat schema där ni stegvis lämnar barnet längre stunder själv på förskolan och vi ökar tiden successivt med måltider och vila. Under inskolningen ska barnet lära sig att känna sig trygg i den nya miljön, med de nya människorna och trygg utan sina föräldrar.
Det är vanligt att man som förälder oroar sig inför starten på förskolan. På vår lilla förskola har vi nära daglig kontakt både när ni är här vid lämning och hämtning, samt via vår digitala plattform där vi håller er extra uppdaterade i början så även ni ska känna er trygga med vår förskola.


Förskoleappen Tyra

Verksamheten dokumenteras regelbundet på den digitala plattformen Tyra. Där samlas mycket information på samma plats. Där kan vårdnadshavare få en inblick över vad som händer på förskolan genom bloggen och varje barn har en egen portfolio som enbart delas med enskilda vårdnadshavare. Både vårdnadshavare och förskolepersonal kan lätt ta kontakt genom den chattkanal som finns och och det finns även tillgång till en klasslista med kontaktinformation till andra familjer på Norsen. Det är även i Tyra man lägger in sitt schema samt får uppdateringar om speciella händelser såsom studiedagar och temadagar på förskolan. Det är också här du sjukanmäler och återanmäler ditt barn efter sjukdom. Det finns kort och gott många användningsområden för Tyra! Ni får en närmare presentation av appen vid starten på Norsen. 


Öppettider

Vi har öppet utefter de omsorgsbehov som finns, dock tidigast från kl 06:00 och senast till 18:30. Varje familj skriver in sitt/sina barns tider direkt i appen Tyra.
På Norsen erbjuder vi barn till föräldralediga och arbetslösa att gå 15h/vecka, tisdag-torsdag kl. 9-14. Vi följer det regelverk som finns i Lerums- och Alingsås kommun gällande närvaro/ledighet för 15-timmarsbarn under skolloven.
Norsen håller semesterstängt varje år under veckorna 28–31. Finns omsorgsbehov under denna tid bemannas Norsen av vikarie och/eller så erbjuds plats på annan fristående förskola i Lerums Kommun. Anmälan om omsorgsbehov under semestern måste lämnas in senast 15 maj.


Avgift

Verksamheten sker med kommunala bidrag och vi följer den kommunala taxan. Avgiften betalas 12 mån/år direkt till Norsen. Vilken din avgift är får du information om via ekonomiansvarig.


Försäkring

Ditt barn är olycksfallsförsäkrat genom Lerums kommun både på fritiden och under verksamhetstid alla dygnets timmar och alla dagar i veckan.